Reklam | Duells AB
Reklam | FoxHead Europe

Ambjörnsson ensam svensk i Australien

Under helgen som var kördes det både VM & EM i Bulgarien samt med ännu en MXSM-deltävling i Västerås. Men väldigt långt härifrån, närmare bestämt i Australien så kördes årets Junior-VM för 65cc, 85cc och 125cc.

Och som ensam svensk fanns 16-åringen Leopold Ambjörnsson, vanligtvis hemmahörande i Anderstorp utanför Gislaved. Leopold ligger efter fyra deltävlingar i 125cc U17-klassen på en tredjeplats totalt och ser ut att kunna gå mot en ljus framtid inom sporten.

Under året har Leopold även lyckats med att köra ihop 19st EM-poäng i 125cc-klassen och bäst gick det i EM-premiären i Valkenswaard med en 11e och en 14e placering.

Leopold Ambjörnsson - Foto: MxCarro.se - Caroline Joelsson

Men i helgen som var flög Leopold 1500 mil över jordklotet för att delta i årets Junior-VM i Australien där en stor skara av EM-förarna fanns på plats, men givetvis en hel del ”hemmaförare” från Australien.

I tidskvalet blev det en 18e plats där det var bra tight. Från en 18e plats var det bara 2.8 sekunder upp till snabbaste föraren Mattia Guadagnini från Italien, som för övrigt ligger trea totalt i 125cc-EM, trots två missade deltävlingar i början av säsongen.

Leopold inledde första finalen med en 19e placering i mål och i det andra heatet blev det en 23e plats som resulterade med en 22a plats totalt i Junior-VM.

I 85cc klassen dundrade Stefan Everts son, Liam Everts, in som segrare i första finalen med 14 sekunder ner till tvåan. Kanske har vi en tredje generations världsmästare på gång där. Tillsammans har Liams pappa Stefan och farfar Harry Everts 14 VM-guld. I andra heatet tvingades Liam bryta efter första halva varvet med maskinproblem.

Kommentarer (1)

Roger Persson

Starkt av leopold att skaffa rutin och erfarenheter även om det var i Australien, det är kämpandet utanför Sverige som ger erfarenhet! Beträffande Liam Evertz så grabben är 14år och var makalös i 1a heatet, han kommer garanterat vara i världstoppen som senior.

Reklam | MxInAction
Reklam | KTM
Reklam | Forsell Motor
Reklam | IDE Travel AB