Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

Agera jägare, inte den jagade

Tre finaler i Minneapolis. Riktiga race, ingen lervälling. Nu var artisteriscenen så som vi önskar den, fylld med aktion – med viss reservation för tredje racet, då många tycks ”sejfa”.

Det är sådana här deltävlingar som får undertecknad att ta sig en funderare. Är det inte värt att flyga över strax efter nyår å kika på ett AMA-event med tre härliga finalrace, på en och samma kväll. Eller sex stycken, om man räknar in lilla klassen också. Väntar med spänning på schemat för nästa säsong ska släppas.

I årets serie blev 37 pinnars ledning 39. Fyra återstående race är nu bara tre. Marvin Musquin chanser att lägga den tyngsta titeln till handlingarna blir allt svårare och svårare. Vad hände då? Jo, Cooper Webb försvann mer eller mindre omgående. Enligt en tidig rapport rör det sig om en fraktur i ett underben och i sådana fall är SX-säsongen över för hans del. Trist. I första finalen var det Eli Tomac från start till mål, det har vi skrivit förr och det har hänt. Han vann sedan också totalt även om han hade fasligt sjå att slugga sig fram från femte/sjätteplatser som han hade på första varvet. Idealspåret var uppenbarligen överlägset snabbast och sedan har vi det där med att köra på tidigare resultat i det tredje racet.

Foto: KTM Racing - Simon Cudby

Tillbaka till Musquin. Nu när han behövde vara felfri var det han som fallerade allra mest. Han gled om kull och han var utanför banan. Ändå lyckades han vinna ett race. Även Jason A lyckades med konststycket att vara utanför banan för en kort stund. Han fightades med Justin Brayton att ligga först när han hamnade på fel sida om balarna. På väg tillbaka in på banan tyckte tydligen tävlingsledningen att han körde för fort, vilket innebar aja-baja-förflyttning ett pinnhål bakåt i resultatlistan (får se om Husqvarna lägger in en protest mot domslutet). Det andra heatet, när detta hände, var för övrigt en riktig pärla där en handfull förare kunde ha vunnit. Jason A, by the way. Han fick order av sin teamchef att köra som om han vore jägaren och inte den förare som är jagad.

Via en snabb summering gjorde ”Bam-Bam” Barcia en storstilad comeback. Körde som om han aldrig har varit borta. Även Weston Peick och Tyler Bowers förtjänar var sin fjäder i hatten. Peick imponerade stort, synd bara att han hade ett struligt sista race med två marksyningar. Bowers som har hjälp av Monster Energy Kawasaki har verkligen vuxit in i rollen som en fullblodad SX-förare. Som bekant har han fyra titlar i bagaget från Arenacrossen.

Foto: Husqvarna Racing - Simon Cudby

Även pånyttfödde Justin Brayton måste vi passa på att lyfta på hatten för. Han som var så tveksam inför denna säsong. Behöver knappast vara det längre. Efter den senaste tidens framgångar får han dessutom hjälp från Factory Honda med bland annat komponenter som fjädring och bromsar.

Lilla klassen då? Strid om slutsegern var det in i det sista då tre förare hamnade på platspoäng sju vid målgång. Heatvinst i sista racet gav till slut Jeremy Martin segern (3-3-1) före Zach Osborne (4-1-2) och Jordon Smith (2-2-3). Austin Forkner som vann det första heatet då? Nja, efter framgången i inledningsracet agerade han sedan enbart kraschkung. Något som föranledde ett nyckelbensbrott. Ridå!

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (0)

Inga kommentarer, än.

Reklam | MXGP
Reklam | Forsell Motor
Reklam | AGM Shop
Reklam | KTM