Reklam | Scott Sports AB
Reklam | Duells AB
Reklam | Scott Sports AB
Reklam | FoxHead Europe

1978 – sista sovjetiska guldet

Ingenting är ristat i sten men mycket talar för att en era dog ut 1978. Guldet som Gennadij Moiseev inkasserade denna motocross-VM-säsong blev det sista individuella av en sovjet. Om det blir den sista ryska återstår att se.

Tyvärr för Thorleif Hansen (Kawasaki) var den sovjetiske KTM-föraren Moiseev i så gott slag att han lyckades försvara sin guldpeng från fjolåret i 250-klassen, Hansen blev VM-silvermedaljör, distanserad med 30 poäng av sovjeten. Tysken Hans Maisch (Maico) blev bronsmedaljör (en poäng före Vladimir Kavinov) och i hans fall var det faktiskt så att hans bror ägde motorcykelmärket han körde. En britt vid namn Neil Hudson smög in som femma, två placeringar före ”Carla”.

I 125-klassen var det en japan som satte stopp för Gaston Rahiers segersvit och det med 18 poängs marginal. Akira Watanade var hans namn och då Rahier blev tvåa blev det både guld och silver till Suzuki. Fjolårstvåan Gerard Rond föll ett pinnhål till tredjeplatsen men det med bara en poäng upp till Rahier. Om titeln ”Bäst i Norden” var det nu ombytta roller mellan Matti Autio (femma) och Göte Liljegren (sjua). Det skiljde dock bara tre mästerskapspoäng mellan de båda finländarna. Som tia körde Corrado Maddii (Beta) in. Heikki Mikkola lyckades försvara sitt guld i 500-klassen medan jänkaren Brad Lackey klämde sig med bred marginal före ikonen Roger DeCoster i tabellen som tvåa respektive trea. Bäste svensk var Håkan Andersson (tolva), placeringen före Bengt Åberg.

I Trophee des Nations blev det en ny silverpeng för Sverige med laget Håkan Carlqvist, Håkan Andersson, Thorleif Hansen och Bengt Åberg. Självklart var det hemmanationen (tävlingen kördes i Kester, Belgien) som blev övermäktiga. Deras trupp bestod av Roger DeCoster, Harry Everts, Gaston Rahier och Jaak van Velthoven. Trea blev England. I Motocross des Nations fick dock belgarna på nöten av både Sovjet och hemmanationen Västtyskland (tävlingen kördes i Gaildorf). Sovjeterna var enade KTM-förare hela bunten: Gennadij Moiseev, Vladimir Kavinov, Valerij Korneev och Juri Khudiakov. Här blev Sverige sexa med exakt samma lag som i Trophee-racet.

I det nordiska mästerskapet, som blev allt svårare för svenskarna att vinna, blev det en ny silverpeng i 125-laget bakom Finland (Matti Autio vann individuellt) och samma placering i 125-750cc trots bland annat Håkan Carlqvist, Bertil Övgård och Bo Edberg i truppen. Juniorerna gjorde dock sin plikt i 500-laget anförda av Magnus Johansson.

I fjol blev det ett silver, i år ett guld för Henrik Thyrén i Riksmästerskapet för 50-kubikare. Resterande medaljer gick till Anders Eriksson och Björn Jönsson. Magnus ”Yamaha” Johansson som ifjol vann ovan nämnda RM hade nu tagit steget vidare till att bli juniormästare i 250cc före Mats Carlsson och Rasbo MK:s Urban Höglund. I stora klassen segrade Leif Lindström före Sam Knutsson.

Sista RM-året för 125:orna, ja då var Johnny Bjurström i topp före Peter Ekström och Mr CNR, Christer Nyström. Noterbart var att Leif Nicklasson blev nia före Arne Kring som vanligtvis körde 500cc. Thorleif Hansen försvarade guldet i 250-SM medan Håkan Carlqvist flyttade fram positionerna till andraplatsen. Magnus Nyberg gjorde som ifjol - blev trea. Noterbart var att alla 250-medaljörer kom från Stockholmstrakten. Precis som Thorleif lyckades även Håkan Andersson med bedriften att försvara guldpengen och då har vi raskt hoppat över till 500-SM. Bengt Åberg och Ove Högberg blev övriga medaljörer. Vimmerby var platsen för lag-SM denna gång. BMK Uddevalla vann 250-klassen medan AMF Södertälje försvarade sitt guld i 500cc.

I USA körde de bästa förarna den här säsongen i 125- och 250-klassen. Det var kanske inte öppet mål för 500-vinnaren Rick Burgett (Yamaha) men det hade varit betydligt tuffare att besegra Bob Hannah och Broc Glover som vann 250- och 125-mästerskapet. Bakom Burgett i halvlitersklassen placerade sig Rex Staton, även han på Yamaha, samt Marty Smith (Honda). Husqvarna fick ett brons i 250-klassen via Chuck Sun som hade Hannah och Jim Ellis (Honda) före sig i tabellen. Bakom Glover i 125-klassen tog Gaylon Moiser (Yamaha) silvret medan Brian Myerscough försvarade sin tredjeplats, fast nu på en Suzuki. Hannah vann för övrigt två titlar detta år då han även vann SX-serien före Ellis och ”Husky-piloten” Sun. Med andra ord samma pall som i 250-mästerskapet.

Foto: KTM Images (Gennadij Moiseev)

Reklam | Scott Sports AB

Kommentarer (0)

Inga kommentarer, än.

Reklam | KTM
Reklam | MXGP
Reklam | Forsell Motor
Reklam | AGM Shop