Reklam | Duells AB
Reklam | MXGP
Reklam | FoxHead Europe

0.194 sekunder – Årets heat i Årsunda!

Marginalerna på sin sida kan verkligen Husqvarna föraren William Andersson intyga att han hade denna dag, när han vann sitt livs första SM-heat i MX2-klassen efter dramatik.

Inledningsvis var det Jimmy Wicksell som knep starten och ledde stora delar av heatet, först följd av Felix Nilsson som höll andraplatsen ett par varv innan han slutligen blev åtta i mål.

Foto: Niklas Svensson

Men mot slutet började en trio leta sig ikapp Wicksell i ledning. Trion bestod av Husqvarna förarna William Andersson, Jesper Jönsson och Anton Gole. Med ungefär fem minuter kvar så lyckades William ta sig förbi upp i ledning, men Wicksell tänkte inte släppa taget utan höll sig fast.

Bakom tryckte både Jesper och Anton på, Anton passerade Jesper och sedan Wicksell på det sista varvet och satsade alla kort på den sista långrakan i ”wave-sektionen” och det höll på att sluta illa. Nästan hängandes på varandra i en riktig närkontakt mot målflaggan så lyckades William knipa sin livs första SM-seger med 0.194 sekunder tillgodo till Anton.

Foto: Niklas Svensson

Wicksell knep tredjeplatsen före Jesper Jönsson. Längre bak följde Jonatan Matsson in på en femte följd av Danne Karlsson och Fredrik Theorell på en sjundeplats.

I starten blev det även en krasch med cirka 6-8st förare inblandade. Bland dessa låg bland annat Björn Andersson, Mathias Gryning, Stefan Olsson och Rasmus Andersson. Den sistnämnde lyckades starkt köra sig upp till 17e i mål.

Jobbig start på SM-helgen hade SM-ledaren Nick Kouwenberg, som bara kom ett halvt varv på mastervarvet när cykeln stannade. Så ingen start för Kouwenberg. Detta skapar givetvis mer spänning till klassen även om det är otroligt tråkigt att det sker på ett sådant sätt. Kouwenberg hade inför heatet en ledning på 24 poäng till Gole, men efter en andraplats från Gole som sker 22 poäng så skiljer det endast två poäng inför morgondagens två finaler.

Foto: Niklas Svensson

I 125 U17-klassen knep Viking Lindström starten och satte upp ett högt tempo inledningsvis och höll undan länge innan SM-ledaren Isak Gifting tog sig förbi. Viking hängde på tätt bakom men gjorde ett misstag mot slutet och slutade fyra i mål. Två blev Filip Olsson följd av Rasmus Håkansson.

I MX1-klassen knep Eddie Hjortmarker starten på sin gula Suzuki och höll ledningen i något varv innan Nikolaj Larsen tog över taktpinnen. Men bakom kom sakta men säkert Yamaha föraren Ken Bengtsson som tog förare efter förare innan det var dags för Nikolaj att även se sig passerad, väldigt enkelt, av Bengtsson som seglade iväg mot en solklar seger.

På sista varvet gjorde Nikolaj något misstag vilket drog honom ner till en fjärdeplats i mål, istället avrundade Oskar Olsson och Eddie Hjortmarker prispallen som tvåa och trea i mål.

Foto: Niklas Svensson

Tom Söderström har inte turen med sig när det gäller att komma iväg i starterna. Han och Tom Johnsson låg tillsammans kvar i startkurvan och var tvär sist iväg.

Men återigen visade Tom Söderström vilket öga han har för att hitta linjer på en något blöt och spårig sandbana. Jag räknade honom till en 20e plats redan efter första varvet, han passerade alltså 19st förare på ett enda varv. Han tog sedan ytterligare placeringar och var som bäst nia innan orken nog tog slut och Tom slutade på en 11e plats i mål.

I övrigt har det varit en bra dag här i Årsunda. Förmiddagen startade med strålande sol. Sedan önskade tävlingsledaren lite regn på eftermiddagen för banans skull. Tacka för dom orden, en halvtimme senare öppnade sig himlen kraftfullt och vi fick årets häftigaste skur som höll i sig en bra stund.

Foto: Niklas Svensson

Sedan regnade det till och från under eftermiddagen, blandat med solsken mellan varven. Banan blev givetvis tuff, blöt och spårig, men höll ändå väldigt bra och gav oss bra racing i de avslutande heaten.

Sist men inte minst. Dagens höjdpunkt stod vår SM-speaker Freddie Flair för. Dagen till ära sprang han mellan speakerbåset och banan, för att delta själv i MX2-klassen. Han kämpade på bra i finalheatet på en 25e plats i mål. Direkt efter målgång slet han av sig hjälmen och tog flåsandes över mikrofonen för att intervjua trion i topp.

Reklam | MXSM

Kommentarer (1)

Ture

Undra hur många sm guld fredde Werner och Stefan Andersson hade tagit om dom inte skulle haft sån tur i starten jämt. ; )

Reklam | MXGP
Reklam | KTM
Reklam | AGM Shop
Reklam | Forsell Motor